I år ville vi påskpynta med nåt nytt. Vad jag hört så behandlas de stackars fåglarna som bidrar med påskfjädrar väldigt illa. Så några nya såna köper vi inte. Men de gamla håller än och går att använda till lite annat också. Bland annat till dessa färgglada småfåglar. Så här kommer instruktioner och inspiration för att göra tovade pippifåglar att påskdekorera med. Dottern och jag hade riktigt roligt när vi gjorde dessa 🙂
Detta behöver du
- Färgglad ull till tovade ullkulor. Här finns Instruktioner för hur man gör. Man kan köpa färdiga ullkulor (googla så finner ni). Dock misstänker jag att de är så hårt tovade att de är lite svårare att jobba med…
- Sax, synålar (både för sytråd och garn).
- Hobbylim
- Nånting till ögon – Jag har använt såna här (fast mindre). Men man kan ju också använda paljetter och pärlor som ögon. Eller kanske brodera dit ett par?
- Ståltråd eller piprensare – för att böja till ben och fötter. Jag har använt en lite mjukare ståltråd för fågelben som ska gå att klämma fast på nåt, samt en hårdare ståltråd för fallskärmsfåglarna.
- Avbitartång
- Nånting till näbb – T ex lite tjockare rött eller orange papper.
- Sytråd och garn – för att sy fast vingar, näbb mm.
- Fjädrar, pärlor, snören – Efter tycke och smak för dekoration.
- Vingar – Jag har använt en bit tyg som jag strök fast en genomskinlig plastpåse på (så här gör man). Men andra icke-fransande alternativ skulle kunna vara vaxduk, kläde, hobbyfilt, skinnspill eller vanligt tyg med faststruket vliseline på baksidan.
Så här gör du
Kroppen
Tova några färgglada ullkulor i tesil. När de är färdigtovade, ta dem ur tesilen och rulla ullkulorna mellan händerna för att få en aningen oval form. Skölj och låt torka.
Fågelfejset
Klipp och vik en liten näbb av tjockt papper.
Trä en bit garn i en stoppnål och gör knut. Stick nålen genom näbben (så att garnknuten blir som en tunga) och sätt en limklick på baksidan av näbben.
Stick in nålen där näbben ska sitta och tvärs igenom fågelkroppen, ner till rumpan. Tryck näbben på plats. Fäst garnet genom att trä in det genom samma hål som det kommit och stick ut nålen på ett nytt ställe. Gör det några gånger kors och tvärs. Dra i garnet och klipp av.
När näbben är på plats är det lättare att placera ögonen där man vill ha dem.
Vingar
Rita en vinge på papper och klipp ut och använd som mall.
Rita av vingarna på tyget du valt till vingar och klipp ut två stycken. För att vingarna ska sitta stadigt är det bra att sy dit dem istället för att bara limma.
Så trä en nål med sytråd och sy fast vingarna på var sin sida av fågelkroppen.
Jag sydde en bit in på vingen för att kunna limma upp ”flärpen” på vingen så att stygnen inte syns.
Ben
Klipp med avbitartång av en ca 15 cm lång bit ståltråd (bättre för lång än för kort). Forma ena fågelfoten. Gör ganska långa ”tår” på foten, så att de kan böjas fast på t ex en kvist. Stick sedan den andra änden av ståltråden genom fågelns nedre del och forma andra foten.
Tips! Om det är svårt att få ståltråden igenom ullen så gör först ett hål med hjälp av en grov spetsig stoppnål genom ullen och trä sen ståltråden igenom hålet.
Nu kan man pimpa pippin efter tycke och smak! Vi har klippt fjun från gamla påskfjädrar och limmat fast på huvudet på några.
Fallskärm
På grund av icke helt färdigutvecklad flygförmåga fick några fåglar flyga fallskärm.
Fallskärmarna gjorde jag genom att stärka och forma virkade rundlar (ett loppisfynd).
För att stärka dem blandade jag 1 del decoupagelim och 2 delar vatten som jag doppade dem i. Sen formade jag dem på en liten tesil (klädd i plastpåse). Därefter fick de ligga på tork över natten.
Sen är det bara att knyta fast snören (fransar från en gardin i detta fall) i fallskärmen och limma fast snörena i vingarna.
Knyt en tråd med ögla mitt upptill i fallskärmen för upphängning.
Man blir lite glad av dessa små färggranna knäppa pippifåglar. Så placera dem lite här och där! Och visst kan de väl få vara kvar framme även efter påsken?