Tovade ljuslyktor

Tova en ljuslykta

Älskar gamla glasburkar. Får man bara bort etiketterna på dem så kan jag tycka att de är fina och användbara, precis som de är. Men nu är det höstmörkt och jag råkar vara inne i en tovningsperiod (tovar på allt!). Så jag har testat att tova på glasburkar och resultatet blev riktigt trevliga ljuslyktor! Med batteridrivet ljus i och locket på så blir de fina små nattlampor till barnrummet. Så gräv fram en gammal glasburk (jag vet att du har en!!) ur köksskåpet så tar vi och tovar!

Färdiga tovade ljuslyktor
Färdiga tovade ljuslyktor. Den främre med batteridrivet värmeljus, den bakre med LED-slinga.

Detta behöver du

  • Glasburk med lock – Jag har använt burkar ca 2-3 dl stora. Abbas sillburkar funkar perfekt.
  • Ull – Behövs väldigt lite ull till en ljuslykta. 10 gram räcker! För ullen ska i princip bara bilda en spindelväv runt sidorna så att ljuset sirlar igenom fint. Jag har använt lite olika svenska ullsorter och alla har funkat bra. Annars är ju merino en bra sort att tova med och ganska lätt att få tag på. Använd den ull du hittar! Ljusa färger på ullen släpper igenom ljuset snyggast, tycker jag.
  • Tvål – Till tovningen. Vanlig hård tvål. Jag använder en skev liten bit från förra tvålkoket och den löddrar ordentligt, vilket är bra. Har du ingen hård tvål går det bra att istället använda diskmedel eller såpa utblandad i varmt vatten.
  • Tyll – En bit tyg, typ tyll, att tova igenom. Jag använder en bit av en gammal gardin. En spetsgardin borde också funka. 30 x 30 cm i storlek, gärna större.
  • Dankflaska – Att fukta ullen med. Har du ingen kan du använda en sprayflaska och försöka få strålen koncentrerad och smal. Eller fukta ullen direkt under kranen. Men ta då varmast möjliga vatten och bara en smal liten stråle.
  • Sax och hobbylim – Bra om saxen är spetsig och limmet ska bli genomskinligt när det har torkat.

Så här gör du

Klicka på bilderna för att se dem större och tydligare!

Utrustning
Skydda bänkytan mot fukt med handduk och plast om underlaget är ömtåligt!

Håll till på en bänkyta som får bli fuktig. Tvättstuga är idealiskt. Men annars kan du lägga ett badlakan med en bit plast på och tova direkt på ett vanligt bord. Bubbelplast (med bubblorna uppåt) är ett finfint tovningsunderlag! Se till så att glasburkens lock är ordentligt fastskruvat.

Lägg på ull på locket
Lägg tussar av ull åt olika håll över locket.

Lägg ulltussar kors och tvärs över locket så att hela locket täcks och sticker ut ca 1/3-del över lockets kant.

Nyp ihop tyget runt burken
Nyp ihop tyget runt burk och ull.

Lägg försiktigt tylltyget över ullen och locket. Nyp ihop tyget under burken (se bild till vänster) så att det spänns runt burken och plattar till ullen.

Fukta ullen med varmt vatten (ju varmare desto bättre) genom tyget så att all ull blir genomfuktad. Stryk tvålen över tyget.

Gnugga försiktigt
Gnugga ullen försiktigt genom tyget.

Börja tova genom att med lätta cirkulerande rörelser gnugga ullen. Var lätt på handen, ungefär som när du stryker fingrarna över en babykind. Tova på detta sätt över all ull i ca en halv minut.

Öppna tyget försiktigt (lossa eventuell ull som fastnat), ta ut burken med ullen kvar på och ställ den med locket/ullen nedåt på plasten.

Lossa tyget
Lossa tyget. Kläm fast ullen mot burken med fuktade fingrar.

Fukta fingrarna och kläm fast lös ull längs burkens sidor. Täck därefter burkens botten med ull på samma sätt som du gjorde med locket.

Täck ullen med tyget igen och genomfukta ullen. Gnid tvålen över tyget. Tova på samma sätt igen i ca 30 sekunder.

Lägg på mera ull
Lägg på mer ull om där finns tomma hål.

Öppna tyget och lägg burken på sidan på plasten. Om det behövs så lägg ytterligare några ulltussar på burkens lock, botten och sidor om där fortfarande är tomma hål. Ju förr man åtgärdar tomma hål, desto bättre. För ju mer ullen hinner tova ihop sig desto mindre villig blir den att fästa mot torr otovad ull.

OBS! För att ljuslyktan ska släppa igenom ljuset på ett fint sätt så ska ullen inte tovas för tjock över glaspartierna. På locket och botten kan ullen däremot läggas lite tjockare, men låt glassidorna bara ha så pass mycket ull så att den håller ihop. Se gärna första glasburken som ett experiment och så vet du till nästa försök hur mycket ull som blir lagom.

Täck burken med tyget igen och fortsätt tova genom att gnugga händerna mot tyget. Tova ca en minut åt gången i början och öka tiden allt eftersom. Ta bort tyget och kontrollera att ullen ligger kvar där den ska och släta ut där ullen eventuellt veckat sig. Fukta med mer varmt vatten och gnid mer tvål på tyget om det behövs.

Det är tvålen, värmen och fukten som gör att ullen tovar ihop sig!

När ullen håller ihop runt hela burken kan man ta i och gnugga lite hårdare genom tyget. Jag tycker dock det är bra att tova genom tyget så länge som möjligt. Tyget hjälper till att hålla ullen på plats mot den halkiga glasburken. Men när ullen är så pass ihoptovad att den fått en tajt form runt burken kan man ta bort tyget och gnugga med händerna direkt mot ullen.

Forma ullen runt burken
Rulla burken mellan händerna. Forma samtidigt topp och botten med tummar och lillfingrarna.

Rulla burken mellan fingrarna och gnugga med fingrarna under lockets kant, så att ullen tovas samman utmed burkens konturer.

Burken är färdigtovad när ullen följer burkens konturer helt och stramar runt den.

Låt ullen torka.
Låt ullen torka helt.

Skölj ur all tvål under rinnande kallt vatten. Krama ur ytterligare fukt med en handduk. Ställ burken på tork på en handduk eller tidning och låt den stå tills den är helt torr.

Klipp isär
Klipp isär ullen längs lockets nederkant.

När ullen torkat är det dags att klippa isär så att burkens lock går att ta av. Stick in saxen strax under lockets kant och klipp runt hela öppningen. Ta ut burken.

Gör hål i locket
Gör hål genom locket med hammare och spik.

För att få lite ljusgenomsläpp även genom locket brukar jag slå hål i locket med spik och hammare. Jämna till eventuella vassa kanter genom att hamra på hålen från andra sidan, eller fila med en fil.

 

Lim på locket
Smeta ut lim på lockets kanter. Tryck fast ullen mot limmet.

Limma fast ullen mot lockets kanter. Tryck fast och låt torka.

Limma fast på burken
Sätt en limsträng längs glasburkens överkant och botten. Trä på ullen och tryck fast.

Limma fast ullen längs burkens glaskant. Tryck fast och låt torka.

Bind eventuellt fast med ett snöre runt burken där du limmat så att limmet får fäste ordentligt.

När limmet torkat är ljuslyktan klar att använda!

Färdiga tovade ljuslyktor
Färdiga tovade ljuslyktor. Den främre med batteridrivet värmeljus, den bakre med LED-slinga.

Med batteriljus i blir dessa ljuslyktor mysiga nattlampor till barnrummet! Jag har testat att använda både batteridrivna värmeljus och LED-slingor i burkarna.

LED ljusslinga
Batteridriven LED ljusslinga med 12 små ljusstarka lampor.

LED-slingorna tyckte jag gav bäst sken, så dessa föredrar jag. Men de batteridrivna värmeljusen ger å andra sidan ett fladdrande och mer levande sken. Så det är en smaksak vad man vill använda. Tar man av locket kan man använda burken som en vanlig ljuslykta med ett värmeljus i.

 

Tips och idéer

Laga med ull
Lägg i lös ull där det blivit lite för tunt. Men runt kanten kan man inte fylla på. Då blir det svårt att få limmet att sitta.

Om man tycker ullen bitvis är för tunn kan man lägga i lös ull mellan burken och det tovade fodralet innan de limmas ihop! Man kan också komplettera med ull i annan färg i efterhand på på detta sätt.

Om det inte lyser så mycket genom locket så kan man testa att med en grov nål eller strumpsticka göra hål i ullen där hålen i locket gjordes genom locket.

Utan hål i locket så funkar dessa ljuslyktor även utomhus. Så jag kommer nog att tova en lykta till Allhelgonahelgen och ställa den vid pappas grav.

Kanske även skulle gå tova i svart eller orange ull och klippa ut Halloween-motiv runt burken? Vill gärna se om ni testar 🙂

Lycka till!

Färdiga ljuslyktor
Väldigt svårt att återge på bild hur mysigt de faktiskt lyser…

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.