Jag har ett linne med brottarrygg som jag är väldigt förtjust i. Jag är för lat för att göra stan i jakt efter ett nytt. Så istället har jag nu ritat av linnet och gjort ett mönster av det. Nu kan jag göra hur många jag vill! Så här kommer beskrivning på hur man kan göra lite reverse engineering…
Detta behöver du
- Lång linjal
- Penna
- Måttband
- Sax
- Synålar
- Mönsterpapper – Gärna sånt som är tygliknande, som en tunn väv.
Jag har valt att rita ut hela mönsterdelarna, dvs ingen mot-vikt-kant-linje på fram – och bakstycke så att man måste lägga tyget dubbelvikt när man klipper ut delarna. Enklare så, tycker jag. Men man gör såklart som man vill.
Så här gör du
Markera mitten på linnets framstycke och bakstycke med nålar.
Klipp av en bit mönsterpapper stor nog att täcka hela linnet.
Vik mönsterpapperet på längden och lägg ut det på linnet med vikta kanten mot linnets mittlinje. Nåla fast.
Följ sömmarna på framstyckets ena halva och rita av.
Nu hade man kunnat klippa ut mönsterdelen längs den ritade linjen. Men vänta med det! Lägg framstycket åt sidan och rita av bakstycket på samma sätt istället.
När både framstycke och bakstycke är överförda till mönsterpapper, lägg framstycket ovanpå bakstycket och klipp ut från nederkanten upp till ärmhålet, se bild. På så sätt blir sidsömmar på framstycke och bakstycke identiska. Passa också på att göra en liten markering i sidan, ungefär i midjehöjd (ungefär där översta nålen sitter på bilden ovan). Detta för att få ett märke att mönsterpassa efter när sidsömmen ska sys ihop.
Klipp ut ärmöppningen på framstycket men lämna lite extra mönsterpapper kvar upptill där axelsömmen hamnar. Klipp ut halsringningen på samma sätt, dvs klipp inte ut uppe vid axelsömmen ännu. Klipp ut bakstycket på samma sätt. Jag fick justera ärmöppningens höjd på bakstycket något för att få sidsömmarna att stämma överens.
Vik ut framstycket och bakstycket och lägg dem ovanpå varandra så att sidsömmarna och ärmöppningarna överensstämmer.
Lägg axelsömmarna ovanpå varandra (omlott) så att den ritade linjen på framstycket och bakstycket ligger mitt över varandra, se bild nedan.
Justera eventuellt axelbanden med saxen så att de blir lika breda på fram- och bakstycke. Klipp sen av längs den ritade mönsterlinjen för axelsömmen, genom fram- och bakstycket samtidigt.
Vik ihop framstycket längs mittlinjen och klipp andra axelbandet lika som det första. Gör samma sak med bakstycket.
Nu är mönsterdelarna klara. Lägg linjalen längs mittlinjen på framstycket och bakstycket och rita en heldragen linje för att visa trådriktningen. Notera på mönsterdelarna hur mycket sömsmån som ska läggas till (2 cm valde jag, eftersom jag overlocken behöver lite extra).
Ärmkanter och halsringning
Mitt linne har kantband kring ärm- och halskanter. Jag ritade därför mönsterdel även för det. Jag mätte med måttband framstyckets ärmkant + bakstyckets ärmkant och drog av 1 cm. Det blev 71 cm för mig. Så jag ritade ut en mönsterdel som var 71 x 4 cm. Halsringningen mätte jag på samma sätt, dvs genom att lägga ihop längden från framstycket med bakstycket och dra ifrån 1 cm från summan.
Ja då var det klart att klippa ut mönsterdelarna i tyg och börja sy då! Genom att kolla på plaggets avigsida så går det räkna ut i vilken ordning som sömmarna har sytts i plagget. För min del blev det:
- Sy ena axelsömmen
- Sy fast kantremsa utmed ärmhålet
- Sy kantremsa i halsringningen
- Sy andra axelsömmen
- Sy kantremsa i andra ärmhålet.
- Sy sidsömmar.
- Lägg upp 2 cm fåll nertill och sy fast med elastisk söm.
Och så här blev resultatet! Kanske aningen färggladare än originalet 🙂